wachtdienst

AED

AED

Er hangt een automatische externe defibrillator (AED) aan de apotheek. Het kan een leven redden!

Jaarlijks krijgen 10.000 Belgen een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis. Je hebt dan ook 13x meer kans om slachtoffer te worden van een hartstilstand dan om te komen in een verkeersongeluk. Wist je dat de eerste 6 minuten na een plots hartfalen van cruciaal belang zijn? Wie in die tijd geholpen wordt, ziet z'n overlevingskansen stijgen met meer dan 70%. Ook wij willen hier graag aan meewerken en zijn dan ook fier te kunnen melden dat er ook langs deze kant van Wichelen vanaf nu een AED-toestel ter beschikking staat voor iedereen!

Hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe hartveiliger onze gemeente wordt! 

 

Wat kan je doen?

Bij een hartstilstand start de zogenaamde ‘keten van overleven’ met het verwittigen van de hulpdiensten via het noodnummer 112. De daaropvolgende stappen zoals de beademing, hartmassage en het toedienen van een schok met een AED zijn minstens even belangrijk en bepalen in grote mate de overlevingskans van het slachtoffer.

Wat is een AED toestel eigenlijk ?

Het letterwoord AED staat voor ‘Automatische Externe Defibrillator’. Dit toestel dient aan de bewusteloze patiënt een elektrische schok toe zodat het hart stopt met fibrilleren en terug in een normaal ritme begint te functioneren.

Kan iedereen een AED bedienen ?

Ons AED toestel en deze van de gemeente zijn van het volautomatische type. Na het openen van het toestel ontvangt de gebruiker de gesproken instructies. Bij een verkeerd gebruik zal het toestel weigeren een elektrische schok toe te dienen. In onze gemeente tref je een AED toestel aan in een buitenkast op de volgende plaatsen: 

  • Op het Dorp van Schellebelle ter hoogte van de bushalte 
  • Op het pleintje van de Aard te Schellebelle 
  • Aan Sportpark De Cirkel
  • Aan het JCC ’t Ankerpunt te Serskamp 
  • Aan het Sociaal Huis Oud Dorp 2 te Wichelen 
  • Aan in de inkomhal van het WZH Molenkouter Dreefstraat 11a te Wichelen 
  • Aan Apotheek Van Schepdael, Paepestraat 64a te Wichelen