wachtdienst

Hoe een transdermaal systeem (pleister) aanbrengen?

Hoe een transdermaal systeem (pleister) aanbrengen?
Gebruiksklaar maken

- Plaats uitzoeken om de pleister aan te brengen (bovenarm, bovenlichaam). NIET op de extremiteiten (handen, voeten) en NIET op beschadigde of geïrriteerde huid. Liefst op weinig behaarde huid. Eventueel haren afknippen  maar deze niet scheren, want dit irriteert de huid.
- Plaats een nieuwe pleister NOOIT op dezelfde plaats. Wissel steeds af tussen links en rechts!
- Zorg dat de huid schoon en droog is. Deze liefst niet van tevoren wassen met zeep, maar alleen met water afspoelen. Breng de pleister aan op een plaats waar geen zalven of crèmes gebruikt werden.
- Pleister uit zakje halen, dit zakje bewaren!
- Eén helft van de bescherming verwijderen.

Hoe kleven?

- Pleister op de gewenste plaats aanbrengen, best de pleister enkel vasthouden aan de randen!
- Vervolgens kunt u de andere helft van de beschermfolie van de pleister trekken
- Na opkleven de pleister gedurende 30 seconden met vlakke hand stevig aandrukken. Met de pleister kan je daarna zwemmen, douchen of een bad nemen (temperatuur water max. 37°C)
- Handen wassen, datum noteren
- Na 1 of 3 dagen: pleister verwijderen, dichtgeplooid in het bewaarde zakje steken en naar de apotheker brengen (oude en vervallen geneesmiddelen)

Knippen van de pleister?

Dit is afhankelijk van het type pleister: matrixsysteem of reservoirsysteem:

Matrixsysteem

Bij het matrixsysteem is er een halfvaste matrix aanwezig waarin het geneesmiddel vervat zit en dewelke in onmiddellijk contact is met de vrijzettingslaag. Dit kan vergeleken worden met een spons met geneesmiddel in. Knippen van de pleister mag bij Fentanyl matrix Sandoz, Durogesic, Diafusor, Minitran, Deponit, Nicorette, Matrifen, Trinipatch, Transtec.

Reservoirsysteem

Het reservoirsysteem bevat een vloeistofcompartiment met daarin het geneesmiddel. Een halfdoorlaatbaar membraan zorgt voor de geleidelijke vrijgave van het geneesmiddel. Dit kan vergeleken worden met een ballon met geneesmiddel in.
Knippen van het TTS mag niet bij Nitroderm, Nicotinell, Estraderm.

ALTIJD OVERLEGGEN MET ARTS ALVORENS EEN PLEISTER TE KNIPPEN!